Skeive drømmer på kinolerretet

«Drømmer» er en kommende norsk spillefilm som handler om en ung jentes seksuelle oppvåkning og første forelskelse.

Filmregissøren Dag Johan Haugerud liker ikke kategorisering og merkelapper, og har tidligere uttalt til magasinet Blikk at «å snakke om skeive filmer, eller bøker speiler samfunnets behov for å kategorisere og forenkle».

Likevel må det kunne sies at han kanskje er den norske filmskaperen med tydeligst skeiv tematikk, og flest skeive hovedkarakterer i spillefilmene sine.

Når det gjelder synliggjøring av skeive gjennom film, så syns jeg det er viktig, men jeg er vel så opptatt av hvordan skeive fremstilles og hva slags funksjon de har. Er en skeiv karakter kun interessant i en film med skeiv problematikk, eller kan det også være interessant å ha en skeiv karakter i en film som egentlig handler om noe helt annet? Og kan en karakter være skeiv uten at det sies, eller syns på en eller annen måte?

Dag Johan Haugerud – Blikk, 29. februar 2024

Langfilm debuten «Som du ser meg» (2012) inkluderer en ektemann som velger et veldig dårlig tidspunkt på å fortelle kona at han tenner på menn, og i «Barn» (2019) spiller Jan Gunnar Røise en lærer som er i et forhold med en mann.

Trilogi som utforsker seksualitet og seksuell identitet

Filmtrilogien «Sex Drømmer Kjærlighet» (2024) kretser rundt begjær, identitet og lengselen etter frihet, og har alle det vi vil beskrive som skeivt fokus.

I triologiens første film «Sex» spiller Røise en feier som “takket ja til å ha sex med en annen mann, men stiller seg etterpå uforstående til at kona mener at han har vært utro.” Filmen «Kjærlighet» er sist ut, og slippes 1. juledag. Her blir en kvinne inspirert av en mannlig kollegas utagerende seksualliv, som er preget av cruising.

Motlys

Forelsket. I læreren

Okey, så har alle de nevnte karakterene vært menn. Men til høsten kommer «Drømmer».

Den handler om 17 år gamle Johanne som forelsker seg i læreren sin, Johanna. En klassisk handling i filmer med skeive kvinnelige karakterer. Noen av dere har kanskje sett filmer som «Maedchen in Uniform» (1931), «Loving Annabelle» (2006), «Bloomington», «Blue Jean» eller «Cracks».

«Johanne (17) forelsker seg hodestups i læreren sin. Det er hennes første forelskelse og i et forsøk på å bevare følelsen, skriver hun ned alt hun opplever. Da moren og bestemoren får lese det hun har skrevet, reagerer de først med sjokk over de intime beskrivelsene, for deretter å bli fengslet av bokens litterære kvaliteter. Men hva har egentlig skjedd mellom Johanne og læreren? Og er det sånn at dette bør utgis som en bok?»

Motlys

Første sniktitt

Johanne spilles av Ella Øverbye, som også spilte hovedrollen i Haugeruds «Barn».

Læreren Johanna spilles av Selome Emnetu, mens moren spilles av Ane Dahl Torp og bestemoren av Anne Marit Jacobsen.

Bransjemagasinet Rushprint spekulerer i om filmen vil få verdenspremiere på den anerkjente Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica della Biennale di Venezia. Også kjent som filmfestivalen i Venezia.

Det som er sikkert, er at «Drømmer» slippes på norske kinoer 4. oktober 2024. Og at i forrige uke ble det sluppet en ett minutt lang teaser!

Og det var først da, idet jeg tenkte det ordet, – at det gikk opp for meg hva dette handlet om. Jeg var jo bare helt utrolig forelsket i Johanna.

Johanne, Drømmer

Disclaimer:
Min kone jobber i produksjonsselskapet Motlys, og jeg har gått i «Drømmer»-merch i ca 1,5 år.

Denne bloggen benytter cookies. Ved å benytte siden, aksepterer du vår bruk av cookies. (Egentlig så tror jeg ikke vi bruker noen, men jeg vil ikke få bot).