,

Kjærlighet i vinterland

Når den koseligste dama på Barne-TV har fått seg kvinnelige kjæreste.

I første sesong av NRK-serien «Snøfall» har Hjerterud de varmeste klemmene og de beste bollene. Det er hos henne at den foreldreløse Selma finner trøst når bestefaren hennes, Julenissen, forsvinner.

Hjerterud var barndomsvenn med Selmas far, Albin. Men hun presiserer at de aldri var kjærester. De var bestevenner.

Den nye A4-familien

Når vi i 2023 reiste tilbake til Snøfall har mye endret seg for Hjerterud. Allerede i sesongens første scener får vi møte hennes nye familie. Eli, og de to viltre tvillingene hennes.

Mens Julius ønsker Snøfall en god morgen over høytalerne, flyr kameraet gjennom landsbyen og fanger opp Hjerterud i bakeriet. Der inne befinner også to ukjente unger, og en kvinne seg. Kvinnen omfavner Hjerterud, og man skal høre godt etter for å registrere at hun hilses med «God morgen, elskling.»

Skjermbilde: NRK TV

Hæ? Har hun?

Småbarnsfamilien deler små, lykkelige øyeblikk gjennom serien, men forholdet blir aldri spesifikk nevnt eller gjort et poeng av. Hjerterud og Eli glir bare inn blant de andre voksene i Snøfall. Noe vi egentlig elsker.

Mange av oss lo litt av detaljer som at Hjerterud nå også selger pikekyss i bakeriet.

Forholdet mellom Hjerterud og Eli gikk nok i starten helt under radaren for mange barn. Og hvorfor skulle de tenke noe på to kjedelig småbarnsmødre når julen nok en gang var i fare, bibliotekaren Luna roter det til i arkivet og Noah har så mye å kjempe for?

Likevel ble jeg litt overrasket da vi så en episode sammen med en annen familie, og vi snakket om alle endringene som hadde skjedd i Snøfall i løpet av de 7 årene. Den smarte 12 åringen ble ganske sjokkert og protesterte høylytt når moren nevnte at Hjerterud hadde fått seg jentekjæreste.

– Hæ? Har hun? Hvem da liksom?

Det hadde hun ikke fått med seg.

Forholdet mellom Hjerterud og Eli kunne altså gått helt under radaren for mange barn, men i den fjortende episoden kommer det ubenektelige kysset som ville gitt One Million Moms hjertestans og et behov for å gå i demonstrasjonstog mot tv-selskapet.

Skjermbilde: NRK TV

Hva har endret seg?

Alle elsket rollefiguren Hjerterud i første sesong av serien. I et intervju med NRK i 2016 fortalte skuespiller Iselin Shumba om den overveldende responsen og ansvaret hun kjente på.

– Både barn og tenåringer tar kontakt og kommer med sterke historier. Det er barn som er vokst opp i fosterhjem og har hatt det vanskelig og sier at «Alt jeg ønsker meg er en Hjerterud».

Tidligere ville det derfor kanskje blitt ansett som risikabelt å gjøre nettopp denne populære og elskverdige karakteren skeiv. På slutten av 2022 skrev jeg et blogginnlegg hvor jeg ikke var optimistisk for den skeive kvinneligere representasjonen i norske TV-serier. To uker ut i januar 2023 overrasket NRK med «Evy & Alltid», og så avslutter de året med å Hjerterud dame…

Mens Hjerterud var en av de meste sentrale figurene i første sesong av serien, har hun ikke like stor rolle i den nye. Det er i ikke nødvendigvis uvanlig i en serie, og kan også være påvirket av ytre omstendigheter. Som av at skuespiller Iselin Sumba var gravid under deler av innspillingene.

Drømmerollen

Eli spilles av Live Nelvik, som i podcasten «Julestemning med Live og Ronny» beskrev det som drømmerollen.

«Der er jo drømmerolle. Gå å nusse rundt på Hjerterud, og være hennes utkårede. Og bake noen boller.»

Vi håper det dukker opp mange flere slike roller!

Denne bloggen benytter cookies. Ved å benytte siden, aksepterer du vår bruk av cookies. (Egentlig så tror jeg ikke vi bruker noen, men jeg vil ikke få bot).