,

Nominert til GLAAD Award

Når vi endelig får en norsk kvalitetsfilm med to skeive kvinner i fokus blir den både Oscarkandidat, rost av kritikere verden over og nominert til en GLAAD Award.

Frem til i år har skeive kvinner vært mangelvare i norske spillefilmer. De få som har dukket opp med ujevne mellomrom har sjeldent vært sentrale i handlingen. Kvinnene har vært sidesatt, og kjærligheten mellom dem har sjeldent blomstret. Selvsagt finnes det noen unntak – i «Kvinnen i mitt liv» (2003) får vi jo til og med være med i et romantisk bryllup for to av de kvinnelige karakterene.

Men i Joachim Triers spillefilm «Thelma» (2017) kommer hovedkarakteren fra et strengt kristen hjem på Vestlandet, og opplever en seksuell oppvåkning når hun flytter til Oslo for å studere. I filmen er det en klar kobling mellom Thelmas overnaturlige evner og hennes seksuelle legning, og den brukes som en metafor for helbredelse av homofili.

Plutselig har vi altså en spillefilm fra en av landets mest anerkjente regissører som handler om en romantisk kjærlighet mellom to kvinner. Den er heller ikke bare spekulativ – laget med et mannlig blikk.

Dette har også den amerikanske organisasjonen Gay & Lesbian Alliance Against Defamation fått med seg. Da de nylig annonserte de nominerte til årets GLAAD Media Awards dukket «Thelma» opp på lista, blant titler som «Modern Family», «Will & Grace», «Wynonna Earp» og «RuPaul’s Drag Race».

«Thelma» er nominert i kategorien Outstanding Film – Limited Release, og kjemper mot «A Fantastic Woman», «God´s Own Country», «BPM» og «The Wound». Selv om vinnersjansene må sees på som små, så er dette et svært steg frem fra den tidligere situasjonen.

Og selv om det er mye i «Thelma» som kan forbedres med tanke på skeiv representasjon og fremstilling, så må da dette vise norske filmskapere og produsenter at det er mulig å inkludere skeive kvinnelige karakterer på rollelisten?!

                                                                                 

Den årlige prisutdelingen GLAAD Media Awards hedrer ulike mediebransjer for deres skildringer av lesbiske, homofile, bifile og transseksuelle i samfunnet. Denne amerikanske utdelingen tiltrekker seg hvert år noen av Hollywoods største stjerner, og har etter hvert blitt en anerkjent utdeling.

Denne bloggen benytter cookies. Ved å benytte siden, aksepterer du vår bruk av cookies. (Egentlig så tror jeg ikke vi bruker noen, men jeg vil ikke få bot).